Så, giftet som sammankopplas med grön potatis kallas solanin (vilket jag faktiskt gissar att samtliga som läser det här inlägget kände till redan tidigare), ett gift som enligt Wikipedia ger symptom vid intag av 2 till 5 milligram per kilo kroppsvikt, och som kan verka dödligt vid halter mellan 3 och 6 milligram per kilo kroppsvikt.
Gränsvärdet för solanin går vid 0,2 milligram per gram potatis (0,2 promille), och en grön potatis kan innehålla över 1 promille solanin.
Väger man 75 kilo (ungefärlig svensk medelvikt enligt SCB) så kan man inta 150 milligram solanin innan man börjar märka av symptom. Och räknat då med att den gröna potatisen innehåller 1 promille solanin så bör man inte inta mer än 150 gram oskalad grön potatis vid ett tillfälle. En normal portion innehåller cirka 175 gram potatis, så så länge någon inte låter hela portionen utgöras av grön potatis bör vederbörande kunna sitta lugnt i båten.
Mellan 30 och 80 procent av solaninet sitter dock i skalet, så hör någon till den kategori människor som föredrar skalad potatis kan denne ifall den väger 75 kilo inmyndiga mellan 215 och 750 gram grön potatis innan symptom börjar märkas, och mellan 320 och 1100 gram innan allvarligare skador än övergående illamående riskeras. Går man på Wikipedias siffra att 400 milligram krävs för livshotande skador kan en vuxen person äta cirka 500-2000 gram grön, skalad potatis vid ett tillfälle.
Sedan kommer nästa ryggmärgsreaktion - barnen. Ett femårigt barn väger runt 20 kilo, och kan då äta mellan ungefär 85 och 300 gram grön potatis vid ett tillfälle.
Jag har däremot inte hittat något angående hur fort solaninet bryts ner i kroppen, men jag törs generalisera att man måste anstränga sig markant för att äta sig sjuk på potatis, särskilt som den potatisen som innehåller solanin smakar beskt. Det kan även noteras att godkänd potatis kan innehålla en femtedel så mycket solanin som skadad potatis, så solaninfobikern bör kanske helt avstå från potatis snarare än sålla bort de gröna exemplaren.
Det gröna i potatisen är för övrigt klorofyll.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar