fredag 4 april 2014

Det ena och det andra benet

Expressen å ena sidan:
Under sex dagar rapporterar jag och Expressens fotograf Robban Andersson om alternativterapeuterna som sjukstämplar friska och kränger dyra bluffbehandlingar.
Expressen å andra sidan:
Kenza Zouiten har drabbats av ryggproblem.

Tidigare i veckan fick bloggstjärnan ett skräckbesked av kiropraktorn – hennes ena ben är 1,5 centimeter kortare än tidigare.
Kiropraktik i stort är definitivt att betrakta som "alternativterapi", där grundaren bland annat ansåg att "99 procent av alla sjukdomar orsakas av förskjutning av ryggkotor".

Susanna Kallur fick för övrigt samma besked som Zouiten för några år sedan, vilket samtliga tidningar väldigt okritiskt rapporterade om - Expressen kallade till och med läkaren i fråga för "mirakeldoktorn" i sin artikel (Kallur missade OS 2012 trots mirakelbehandlingen) - men just benlängdsbluffen har pågått under lång tid och är en fullständig klassiker i healingkretsar - vilket Derren Brown tog upp i sitt Miracles for Sale:

(Direktlänk)

Och vidare:

2 kommentarer:

Lester sa...

Expressen är en tidning som publicerar artiklar och har som uppgift att spegla samhället. De kan inte lastas för att publicera motsägande artiklar, för det är deras jobb.

Janne sa...

Hej!

Och tack för ett intressant klipp. Det är inte alltid diagnosen för kort ben är felaktig. Jag var med min dotter, då runt 10 år, till skolläkaren. Eftersom det finns skolios (krokig ryggrad) i släkten bad jag honom kolla detta. Hon hade en klar S-kurva på ryggraden, och den försvann nästan helt när hon fick stå med ena foten på en bok.