lördag 21 juli 2018

Arbeta åt staten på egen risk

Tyskland meddelade nyligen att de nu kommer intensifiera jakten på förbrytare från andra världskriget, och som artikeln nämner så har det blivit enklare att döma nazistmedlöpare efter två domar på sistone för stora mängder medhjälp till mord.

Exempelvis dömdes Auschwitz-anställde Oskar Gröning vid 93 års ålder till fyra års fängelse för medhjälp till 300 000 mord. Vad hade då Gröning gjort? Jo:
Gröning's responsibilities included sorting and counting the multitude of currencies taken from arriving deportees, sending it to Berlin, and guarding the belongings of arrivals until they were sorted.
Alltså ett så vanligt kontorsjobb som omständigheterna tillät, och det kan även noteras att han ifrågasatte och beklagade omständigheterna till överordnade och bad att få lämna lägret (där han sedan förflyttades till frontlinjen i Ardennerna). Han bekämpade sedan från 1985 och framåt Förintelseförnekande.

Sådant hjälpte honom dock självfallet föga och hans överklagan avslogs, och han dog sedan på sjukhus innan han kunde påbörja fängelsestraffet.

Sedan bör man självfallet akta sig för relativisering och att dra paralleller mellan olika typer av statliga övergrepp, men sannolikt kommer tvångsåtgärder åldras dåligt. Statens maskineri ska i sådana här sammanhang aldrig underskattas, så där det låter mycket att Gröning ansvarat för 300 000 människoliv under sina två år i koncentrationslägret så finns det exempelvis i Sverige cirka 1,4 miljoner skolbarn per år som ägnar åtminstone sex timmar per dag åt att vara tvångsinternerade.

Vidare på temat kan man självfallet argumentera för att skattetrycket innebär att man slavar motsvarande andel av sin arbetstid, vilket uppenbart leder till stora mängder förspillda människoliv aggregerat för den som på något sätt ansvarat för det.

Och som exemplet med Gröning ovan visar, är du exempelvis anställd på Skatteverket så är du delaktig i massförtrycket även om du bara flyttar papper, och även om du skulle säga upp dig efter några år och sedan förklara för massorna vad skatt innebär så är det inte omöjligt att någon knackar på dörren och åtalar dig för folkrättsförbrytelser 70 år senare.

Sedan kan ju givetvis motsvarande gälla den privatanställde ifall socialister tar framtida makt och anser sådant arbete ha utgjort undanhållande av allmänna resurser, men generellt bör framtiden efter den senaste vansinnesperioden sakta men säkert bli sundare, och angående socialismen så är den pågående pasokifieringen en tydlig trend åtminstone i Europa.

Så om inte det egna samvetet är tillräckligt för att undvika omoraliska anställningar, kanske är då risken att på äldre dagar släpas inför rätta och sedan ruttna bort i fängelse istället för att tillbringa de åren med barnbarnen nog för att sätta ner foten.

Ty tjänstemannaansvar ligger i tiden, och det är betydligt bättre att förekomma än att förekommas.

3 kommentarer:

Daniel Olsson sa...

Bra inlägg!
Förmodligen var Gröning värnpliktig och hade råkat illa ut om han hade vägrat.
Det är dock intressant eftersom detta i princip innebär att du måste, med våld, göra motstånd mot din arbetsgivare om han gör något som kan bli olagligt.

BEST SEO SERVICES sa...

neon war

Henrik sa...

Hallå nontelly,
provade att maila till bigfoot - studsade. Bloggar du fortfarande? Blev så inspirerad av de olika härliga perspektiven som du anför. Skulle gärna läsa mer! Dvs - bloggar du fortfarande, har bloggen flyttat?