lördag 13 februari 2016

Samhällskontraktet på tio minuter

Patrik Lundberg (känd för kinapuffdebatten) skev nyligen en Aftonbladetkrönika som på intet sätt förtjänar läsas, men av intresse kan ändå vara att han nämner ordet "samhällskontrakt".

Lundberg ironiserar över fenomenet i krönikan, men alldeles grundläggande så bygger hela vår samhällsstruktur på liknande resonemang, och det kan vara nyttigt att faktiskt någon gång fundera över vad det innebär med lagtexter och liknande att någon någon gång självpåtaget tilldelat sig rättigheter på andra människors bekostnad, vilket finns effektivt sammanfattat på tio minuter av Larken Rose:

(Direktlänk)

Detta är Sverige 13

Från DN, via bubb.la, angående att Strålskyddsmyndigheten vill "UV-säkra" alla skolgårdar:
Träd med stora kronor, fasta solskydd och andra bygglösningar som hejdar UV-strålningen men släpper in ljus är några exempel på hur skolgårdar ska kunna åtgärdas framöver.
Sverige är alltså ett land som enligt lag tillsätter vitamin D i mjölken på grund av solbristen, för att sedan tvinga in barnen i skolbyggnader större delen av deras vakna dagar och dessutom blockera bort de ynka solstrimmor de där kan tänkas utsättas för, ty vidare ur artikeln:
– Vi vill ju att barn ska vara ute så mycket som möjligt och när de är där ska varken de eller vuxna behöva tänka på hur barnen ska skyddas från UV-strålningen sommartid, eftersom miljön redan är anpassad.
Ja, det där med att tänka på så avancerade saker som ifall man tycker att det är skönt med solljus är ju definitivt något som bör överlåtas till myndigheter. Och när barnen sedan inte är särskilt sugna på att nyttja sina skuggruggiga rastanstalter med hala löv så finns det redan applicerbara förslag om att dra ner på de skärvor av valmöjlighet skolbarnen tillåts och istället lägga det på tvångsgymnastik.

Bastiat valde att ironisera över att blockera solen för den uppenbara orimligheten, och likaså gjorde Simpsons; där det i Simpsons ledde till allmän klappjakt på Burns så törs jag dock ana att det är relativt tyst om det här tills det sakta men säkert blivit så vanligt att just ingen tänker på det.
Några tidigare inlägg på liknande tema:
- Detta är Sverige (bloggetikett)
- Skola (bloggetikett)
- Simpsons (bloggetikett)