fredag 30 mars 2012

Homers politikermindset

Ur avsnittet HOMR, från SNPP - efter att Homer (som fått markant höjd IQ efter att ha plockat bort en krita ur hjärnan) lämnat en genomgripande säkerhetsrapport till motsvarigheten till Strålsäkerhetsmyndigheten med följden att kärnkraftverket måste stängas och samtliga anställda får sparken, vilket de uttrycker sitt missnöje med:

Homer: [yelling after the crowd] Wait, you can't hate me. I'm your better! YOUR BET-TER!

Tidigare inlägg på temat: Homer Simpson (bloggetikett)

Tingesten staten

Jag har tidigare varit inne på temat, men tankeexperimentet att konkretisera staten är helt enkelt ständigt intressant. Utöver tidigare citerade försök uppskattar jag Eli Dourados svårciterade inlägg angående att förklara staten och skuldtaket för en utomjording - exempel ur texten:

ET: In my star system, someone who lent to a gang would not expect to be paid back.
Earthling: Here they expect to be paid back with interest.
ET: Oh, now I get it. People lend to the gang—excuse me—I mean, government as a risky, high-reward strategy. Interest rates on money lent to the government must be very high. Tell me, am I right?
Earthling: No, on the contrary, they are very low.
ET: Impossible.
Earthling: It is true.

Jag är också svag för makalöst ojämne Stefan Molyneuxs (vet tyvärr inte i vilket avsnitt liknelsen görs) parabel med att vara intresserad av någon och därför spärra in vederbörande i källaren för att därefter "woo her" - oavsett hur vänligt och sympatiskt kvinnan i fråga sedan behandlas så är hela situationen påtagligt oerhört fel, på precis samma sätt som allt som följer av tvång är fel.

Al Roth på Market Design anger ytterligare ett intressant exempel på statens varande - från The Telegraph:

"A 25-year-old waitress who turned down a job providing "sexual services'' at a brothel in Berlin faces possible cuts to her unemployment benefit under laws introduced this year.

Och även om själva situationen miss-/vantolkades i nyhetsrapporteringen så är Roths analys i stort lysande i all sin enkelhet:

So we have here a situation in which a formerly repugnant transaction became legal and might, under some circumstances become mandatory.

Dagens citat

Ur SvD:

[Pinterest] är inte för bra för att vara sann – det är just detta som är internets styrka – men den är dessvärre alldeles för bra för att vara laglig.

Incentives matter

Vidare på temat med den överkörda kinesiska flickan, ur Simpsons-avsnittet Stealing First Base, från Springfield! Springfield!:

Willy: He's stopped breathin'! Who knows gob-to-gob?! You know, mutton hole to mutton hole.

Superintendent Chalmers:
No one goes near that boy till the ambulance comes. Any physical contact violates our school's no-touch policy.

Skinner:
Let's quickly prod him to the curb with this pool skimmer.

Superintendent Chalmers:
Good thinking.

Nikki:
Move! I know CPR!

Skinner:
Nikki, no! I prefer a dead child to a lawsuit from your parents.

Molly Monsters intaxication

I ett av de senaste Molly Monster-avsnitten anordnar Molly kakförsäljning, och lyckas trots Edisons oönskade och klumpiga inblandning tillaga en hoper kakor, som hon sedan till omgivningens jubel och Edisons uppenbara missnöje säljer/delar ut.

Den sista kakan hade hon sedan tänkt ha för egen del, men Edison stjäl den och springer trots Mollys uttalade missnöje. Senare kommer Edison tillbaka till den gråtande Molly och förklarar att han bara åt halva kakan, och att hon kan få den andra delen. Molly blir jublande glad och förklarar att det är den godaste kakan hon någonsin ätit.

Användbara termen intaxication via @_Dennis_Js tradition:

1. (n.) Euphoria at getting a refund from the IRS, which lasts until one realizes it was one's own money to start with.